Producenter

 

Läs mer om Flaskvis olika vinproducenter, om människorna och historierna bakom vinet!

(l)Equinox Wines

(l)Equinox Wines

MC Stander föddes i Namibia och växte upp på sydkusten i Sydafrika med en surfbräda under armen. Efter 10 år som vinmakare åt andra startade han (l)Equinox Wines 2019. Vinerna görs i Swartland i legendariska The Observatory som var Tom Lubbes vinkällare innan denne flyttade till Frankrike och startade Matassa. All frukt är ekologiskt eller biodynamiskt odlad, och vinerna framställs utan andra tillsatser än lite svavel vid buteljering.
Se fler viner från (l)Equinox Wines

JC Wickens Wines

Jasper Wickens är gift med vinodlaren Franziska Wickens, och det är tur både för honom och för oss. Waterval Farm är en av de viktigaste vingårdarna i Swartland, och flera av Sydafrikas mest ansedda vinproducenter köper frukt härifrån till sina viner. Deras 24 ha stora domän är belägen på det för Swartland ikoniska granitberget Paardeberg, längst in i dalgången Siebritskloof, med Adi Badenhorst och David&Nadia Sadie som nära grannar. Waterval Farm är också platsen där Jasper & Franziska bor, platsen där de gifte sig och även platsen där vinerna görs och lagras. Både vinproduktionen och arealen växer årligen med nya viner och nya planteringar, och med den förstfödde sonen James Barrys ankomst 2019, är framtiden säkrad även för fjärde generationens vinmakande.
Se fler viner från JC Wickens Wines

Maanschijn

Maanschijn är en språkmässig blandning av nederländskans ´Maaneschijn´ och det motsvarande ´Maanskyn´ på Afrikaans – båda med betydelsen Månsken och som hänvisar till den natursköna bergstoppen bakom vineriet utanför Hermanus på sydkusten. Här gör Paul Hoogwerf och Doug Mylrea sina viner under eukalyptusträden, i ett litet skjul som en gång var både hemvist åt den lokala bonden Sampie, och dennes personliga växt-torkningsstudio (Herbarium).
Se fler viner från Maanschijn

Marco Cecchini

Marco Cecchini driver en liten vingård i Faedis, i området Colli Orientali del Friuli mellan Udine och Slovenien. Vingården omfattar cirka 5 hektar och är sedan 2014 certifierat ekologiskt. Marken består huvudsakligen av ponca/jordar med märgel från eocen, vilket ger god dränering men också kräver noggrann odling. Arbetet i vingårdarna sker i huvudsak manuellt, med begränsad användning av hjälpmedel. Endast svavel och koppar används som växtskyddsmedel. Filosofin är att minimera påverkan både i vingården och i källaren för att vinerna tydligt ska uttrycka sitt ursprung. I källaren används en enkel och småskalig metodik. Målet är att bevara druvornas karaktär och terroirens uttryck snarare än att forma en enhetlig husstil. Produktionen omfattar både vita och röda viner i små volymer.
Se fler viner från Marco Cecchini

Momento Wines

Marelise Niemann har sedan 2013 arbetat målmedvetet och fokuserat med sin stora kärlek Grenache i första rummet. Det som började med 1 “vanlig” Grenache (Noir)-blend från olika växtplatser, har numer blivit 3 st separata ursprungsbetecknade viner. Om Grenache är Marelises själ, så är Verdelho hennes (inte så) hemliga vapen. Men sin lätt oljiga textur och höga syra är det i Marelises händer ett perfekt komplement till Chenin Blanc i den vita blenden, samtidigt som ryktet säger att det ofta slinker med en del Verdelho även i hennes övriga vita viner…
Se fler viner från Momento Wines

Mother Rock

Johan Meyer är en av pionjärerna i Sydafrikas småskaliga och naturliga vinvärld. Sedan starten 2011 har hans fokus varit att förmedla en oförvanskad bild av druvan och dess växtplats. Från att tidigare ha arbetat med endast köpta druvor har han nu planterat 12 ha med ekologiskt odlade druvor på 800m höjd i norra Swartland – ett mycket svalt läge i en annars riktigt varm region. Han har här fått stifta en helt ny appellation – WO Piket Bo-Berg – och de första vinerna härifrån kommer senare under 2025. Johan vinifierar med väldigt lätt hand och avstår oftast helt från tillsats av svavel i vinerna.
Se fler viner från Mother Rock

Mount Abora

Se fler viner från Mount Abora

Norina Pez

Norina Pez är en familjeägd vingård belägen i Dolegna del Collio, längst österut i Friuli, bara några kilometer från den slovenska gränsen. Här, på syd- och sydvästvända sluttningar, odlas vinrankor i ett landskap som präglas av ett gynnsamt mikroklimat med svalkande vindar, god nederbördsfördelning och tydliga temperaturväxlingar mellan dag och natt. Jordmånen består av eocenisk märgel och sandsten, så kallad ponca, som är väldränerad och rik på mineraler, och som sedan länge betraktas som en nyckelfaktor för Collios viner. Gårdens historia börjar med Giovanni och Adriana Bernardis, som kombinerade jordbruk och boskapsskötsel med vinproduktion. Det var först under slutet av 1970-talet som Giuseppe Bernardis tillsammans med sin hustru Norina Pez bestämde sig för att fokusera helt på vinodling och utveckla en egen stil. I dag är det tredje generationen som står vid rodret, representerad av Stefano Bernardis, önolog med erfarenhet både från familjegården och andra delar av vinvärlden. Han har fört in modern teknik i källaren men samtidigt bevarat familjens grundläggande filosofi: respekt för terroiren och varsam hantering av druvorna. Vingården omfattar ungefär tio hektar, varav sju används för vinodling. Arbetet sker i stor utsträckning för hand och med tydligt miljöfokus. Man använder inga insektsbekämpningsmedel, för att bevara både den biologiska mångfalden och vingårdarnas naturliga balans. I källaren sker vinifieringen med modern utrustning, där temperaturkontroll och noggrant valda lagringsmetoder bidrar till att bevara druvornas friskhet och aromatiska särdrag. Produktionen uppgår till omkring fyrtio tusen flaskor per år.
Se fler viner från Norina Pez

Paulus Wine Co

Paul Jordaan arbetade med Eben Sadie i många år, och var under åren 2020-2024 huvudansvarig vinmakare på Sadie Family Wines. Samtidigt lanserades hans egna viner under Paulus Wine Co som han nu driver tillsammans med Pauline Roux (som också utgör ena halvan av producentduon Vino pH). Pauls och Paulines långa erfarenhet av vinmakning på hög nivå lovar gott inför framtiden och man övertygar redan i denna tidiga årgången 2021.
Se fler viner från Paulus Wine Co
The Blacksmith Wines

The Blacksmith Wines

Tremayne Smith är den metal-älskande (Black) vinmakaren som växte upp i East London (Sydafrika), där han efter studierna på kockskola utvecklade en djup passion för vin, träffade sin nuvarande fru Michelle och studerade vidare till vinmakare vid Elsenburg i Västra Kapprovinsen. Hans filosofi kretsar kring minimal intervention, och namnet Blacksmith är också en blinkning till det råa hantverket i smide som han menar påminner om hans eget.
Se fler viner från The Blacksmith Wines

Van Loggerenberg

Lukas van Loggerenberg blev snabbt en av Sydafrikas mest erkända unga vinmakare efter starten 2016. Det är Loiredalen som är hans starka ledstjärna när han med varsam hand framställer sina klassiskt stilade viner med både lokal Stellenbosch-frukt och inköpta druvor från andra regioner. Vinerna är hett eftertraktade och hårt allokerade.
Se fler viner från Van Loggerenberg

Villa Job

Villa Job är en liten, men själfull vinproducent belägen i Pozzuolo del Friuli, på det så kallade Friuli Pozzuolo-platån några tiotal meter över havet. Gården, omfamnad av skog och floden Cormor, vilar på mångfacetterad jord: en väv av sand, silt, lera, sandsten och märgel – en sann koncentration av terroir som ger djup och komplexitet åt druvorna. Alessandro Job och hans fru Lavinia bytte tidigt karriär för att följa sina passioner. Ursprungligen verksamma inom ingenjörs- och marknadsföringsfält i Milano, valde de för några år sedan att återvända till gården som Alessandro ärvt från sin farfar, och etablera sig som engagerade vinmakare med stark respekt för naturen. Hos Villa Job är fokus tydligt: här odlas vinstockarna biodynamiskt sedan 2013, utan onödiga kemikalier och med en hållbar, cirkulär filosofi där naturens egna cykler får styra. Grön manuring, spontant gräs mellan raderna och omsorg för markens energi är självklarheter. I vinkällaren sker fermenteringen med endast naturens egna jäststammar – spontanjäsning i öppna träfat utan temperaturkontroll, och med svalkning med hjälp av brunnsvatten. Vinerna hanteras varsamt, nästan omsorgsfullt vårdade, och släpps ut i glaset med full integritet och personlighet. Med en total areal om cirka 6,5 hektar odlar Villa Job både vita och röda druvor – klassiker som Pinot Grigio, Sauvignon Blanc, Ribolla Gialla, Tocai (Friulano), Schioppettino och Refosco finns bland kastanjerna längs sluttningarna. Produktionen ligger på omkring 20 000 flaskor per år och speglar ett starkt engagemang för terroir och småskalig kvalitet. Villa Job är inte bara ett vinmakeri utan också ett uttryck för Alessandro och Lavinias livsfilosofi: “En flaska vin kan och bör innehålla kultur.” Det är genom deras viner – personliga, jordnära och fria – som den filosofin förmedlas, med en tydlig medveten känsla för plats, människa och jord.
Se fler viner från Villa Job

Vinevenom

Samantha Suddons (vars viner alla har namn som börjar på ´S´) är den brittiska sommelieren som via många tvära kast blev sydafrikansk vinmakare. Baserad i Swartland har hon sedan 2020 sitt lilla vineri Vinevenom, som kretsar kring hennes förkärlek till flor och långlivade viner utan årgångsbeteckning. Samanthas viner är alltid balanserade och intressanta och kan närmast beskrivas som gastronomiska i stilen – både i sin egen komplexitet och i hur väl de fungerar till olika typer av mat. Dessutom är vinerna väldigt stabila och utvecklas riktigt fint från dag till dag i den öppna flaskan.
Se fler viner från Vinevenom
Vino pH

Vino pH

Se fler viner från Vino pH