Producenter

 

Läs mer om Flaskvis olika vinproducenter, om människorna och historierna bakom vinet!

(l)Equinox Wines

(l)Equinox Wines

MC Stander föddes i Namibia och växte upp på sydkusten i Sydafrika med en surfbräda under armen. Efter 10 år som vinmakare åt andra startade han (l)Equinox Wines 2019. Vinerna görs i Swartland i legendariska The Observatory som var Tom Lubbes vinkällare innan denne flyttade till Frankrike och startade Matassa. All frukt är ekologiskt eller biodynamiskt odlad, och vinerna framställs utan andra tillsatser än lite svavel vid buteljering.
Se fler viner från (l)Equinox Wines
Bodegas Atlante

Bodegas Atlante

Bodegas Atlante är ett projekt fött ur passion, nyfikenhet och respekt för jorden. Jesus tog över ansvaret för vingård och vinmakning från sina föräldrar för 10 år sedan och vinerna har utvecklats till några av de mest hyllade vinerna från Valle de la Orotava. Stark prägel av vulkanjord och närheten till havet. I Orotava-dalens dramatiska landskap odlar man lokala druvsorter med minimal påverkan och låter terroir och ursrpung tala.
Se fler viner från Bodegas Atlante
Bodegas y Viñedos José Ant. García 

Bodegas y Viñedos José Ant. García 

Vingården har tagits över av José Antonio Garcia efter hans farfar Santos Garcia men vingården har drivits i familjen i många generationer. Vingården ligger i den mest prestigefyllda byn i Bierzo området, Valtuille de Abajo, där man enbart förfogar över de allra främsta Grand Cru klassificerade vingårdslägena. Förutom denna vingård så har man även vinodlingar på andra sidan dalen i sluttningen mot bergen vid prestigeområden vid byn Corullon.
Se fler viner från Bodegas y Viñedos José Ant. García 
Celler Frisach

Celler Frisach

Celler Frisach drivs av bröderna Francesc och Joan Ferré i Corbera d’Ebre, hjärtat av Terra Alta. Ur familjens över 200-åriga jordbrukstradition växte ett projekt fram 2009 – en hyllning till marken, hantverket och förfädernas slit. Deras viner är jordnära och poetiska uttryck för platsens själ, formade av rötter, stolthet och kreativ frihet.
Se fler viner från Celler Frisach
Celler Vega Aixalà

Celler Vega Aixalà

Vega Aixalà är ett familjeprojekt med hjärtat i Montsants bergiga landskap. Eva Vega Aixalà har under de senaste två decennierna etablerat sig som en av områdets mest intressanta vinmakare, känd för sin kombination av precision och mod. Med Emma-serien tog hon steget fullt ut mot naturvin – en hyllning till både jorden och familjens arv.
Se fler viner från Celler Vega Aixalà
Deep Rooted Wines

Deep Rooted Wines

Mark Stephens är barfotakillen från Cape South Coast som är lika mycket vinmakare som vinodlare. Arbetet i vingården fokuserar på regenerativ odling där man arbetar med att ge jorden en egen växtkraft och motståndskraft mot angrepp. Plantorna gödslas med sjögräspreparat och markerna patrulleras av en armé av snigelätande ankor. Mark arbetar sedan starten helt utan tillsatt svavel i sina viner.
Se fler viner från Deep Rooted Wines
Esteve i Gibert

Esteve i Gibert

Esteve i Gibert är en familjegård med tre generationers vinmakartradition, belägen i hjärtat av Penedès. Av sina 19 hektar ekologiska vingårdar väljer familjen druvor från endast 1,5 hektar till sina egna viner – resten säljs till andra producenter. Det lilla formatet möjliggör ett genuint hantverk där varje detalj får uppmärksamhet. Här förenas respekt för naturen, djup kunskap och ett stort hjärta.
Se fler viner från Esteve i Gibert
Hugo Mendes

Hugo Mendes

Genom Crowd Founding startade Hugo Mendes så äntligen sitt eget projekt, tidigare känd som bloggare under namnet Wine Wizard. Ett projekt där han utan tvekan sätter Lisboa på vinkartan. Vi hittar honom i mellersta delen av regionen, i skydd av bergskedjan Serra Montejunto. Han buteljerar sina viner under IGP Lisboa som så många andra vinmakare i den yngre generationen. Här börjar han men vi har definitivt bara sett början av honom och hans projekt.
Se fler viner från Hugo Mendes
JC Wickens Wines

JC Wickens Wines

Jasper Wickens är gift med vinodlaren Franziska Wickens, och det är tur både för honom och för oss. Waterval Farm är en av de viktigaste vingårdarna i Swartland, och flera av Sydafrikas mest ansedda vinproducenter köper frukt härifrån till sina viner. Deras 24 ha stora domän är belägen på det för Swartland ikoniska granitberget Paardeberg, längst in i dalgången Siebritskloof, med Adi Badenhorst och David&Nadia Sadie som nära grannar. Waterval Farm är också platsen där Jasper & Franziska bor, platsen där de gifte sig och även platsen där vinerna görs och lagras. Både vinproduktionen och arealen växer årligen med nya viner och nya planteringar, och med den förstfödde sonen James Barrys ankomst 2019, är framtiden säkrad även för fjärde generationens vinmakande.
Se fler viner från JC Wickens Wines

Maanschijn

Maanschijn är en språkmässig blandning av nederländskans ´Maaneschijn´ och det motsvarande ´Maanskyn´ på Afrikaans – båda med betydelsen Månsken och som hänvisar till den natursköna bergstoppen bakom vineriet utanför Hermanus på sydkusten. Här gör Paul Hoogwerf och Doug Mylrea sina viner under eukalyptusträden, i ett litet skjul som en gång var både hemvist åt den lokala bonden Sampie, och dennes personliga växt-torkningsstudio (Herbarium).
Se fler viner från Maanschijn

Marco Cecchini

Marco Cecchini driver en fem hektar stor vingård i Faedis, Colli Orientali del Friuli, certifierad ekologisk sedan 2014. Jordmånen av ponca kräver noggrann handskörd och skonsamt arbete. Endast svavel och koppar används som växtskydd. I källaren tillämpas enkel, småskalig vinifiering med fokus på druvornas karaktär och terroirens uttryck, snarare än en enhetlig stil. Produktionen är liten och omfattar både vita och röda viner.
Se fler viner från Marco Cecchini

Momento Wines

Marelise Niemann har sedan 2013 arbetat målmedvetet och fokuserat med sin stora kärlek Grenache i första rummet. Det som började med 1 “vanlig” Grenache (Noir)-blend från olika växtplatser, har numer blivit 3 st separata ursprungsbetecknade viner. Om Grenache är Marelises själ, så är Verdelho hennes (inte så) hemliga vapen. Men sin lätt oljiga textur och höga syra är det i Marelises händer ett perfekt komplement till Chenin Blanc i den vita blenden, samtidigt som ryktet säger att det ofta slinker med en del Verdelho även i hennes övriga vita viner…
Se fler viner från Momento Wines
Mother Rock

Mother Rock

Johan Meyer är en av pionjärerna i Sydafrikas småskaliga och naturliga vinvärld. Sedan starten 2011 har hans fokus varit att förmedla en oförvanskad bild av druvan och dess växtplats. Från att tidigare ha arbetat med endast köpta druvor har han nu planterat 12 ha med ekologiskt odlade druvor på 800m höjd i norra Swartland – ett mycket svalt läge i en annars riktigt varm region. Han har här fått stifta en helt ny appellation – WO Piket Bo-Berg – och de första vinerna härifrån har just släppts i mycket små mängder. Johan vinifierar med väldigt lätt hand och avstår oftast helt från tillsats av svavel i vinerna.
Se fler viner från Mother Rock
Mount Abora

Mount Abora

Mount Abora är en fiktiv plats med ursprung i poemet Kubla Khan – skrivet 1797 av den brittiske poeten Samuel Coleridge efter ett kraftigt opiumrus. Härifrån hämtar visionärerna Krige Visser och Pieter de Waal namnet till sin verksamhet, där man köper in druvor från ansedda vingårdslägen runtom i Swartland. Man skördar tidigt på säsongen, och bevarar det livfulla och energiska i frukten, och vinmakandet sker med minimal svaveltillsats och inga manipulationer.
Se fler viner från Mount Abora

Norina Pez

Norina Pez är en familjeägd vingård i Dolegna del Collio, Friuli, nära Sloveniens gräns. Vinrankorna växer på sluttningar med svalkande vindar, temperaturväxlingar och mineralrik ponca-jord, vilket ger Collios viner sin karaktär. Gården drivs idag av tredje generationen, Stefano Bernardis, som kombinerar modern teknik med familjens filosofi om respekt för terroir och varsam druvhantering. Vingården omfattar tio hektar, odlingen sker hållbart och produktionen är cirka 40 000 flaskor per år.

Se fler viner från Norina Pez

Paulus Wine Co

Paul Jordaan arbetade med Eben Sadie i många år, och var under åren 2020-2024 huvudansvarig vinmakare på Sadie Family Wines. Samtidigt lanserades hans egna viner under Paulus Wine Co som han nu driver tillsammans med Pauline Roux (som också utgör ena halvan av producentduon Vino pH). Pauls och Paulines långa erfarenhet av vinmakning på hög nivå lovar gott inför framtiden och man övertygar redan i denna tidiga årgången 2021.
Se fler viner från Paulus Wine Co
Ramon Jané Viticultor

Ramon Jané Viticultor

Mas Candí grundades 2005 av Ramon Jané och Mercè Cuscó i Les Gunyoles, vid porten till nationalparken Massís del Garraf i Penedès. Med rötter i familjens vingårdar från 1600-talet arbetar de med minimal intervention och ekologisk odling. Fokus ligger på lokala druvor som Xarel·lo och Sumoll samt på att återuppliva bortglömda sorter.
Se fler viner från Ramon Jané Viticultor
Selva Vins

Selva Vins

Selva Vins är Carlos Rodríguez personliga projekt – en vinmakare med över 20 års erfarenhet. I sin lilla vingård i Selva, vid foten av Serra de Tramuntana på Mallorca, skapar han naturliga viner med minimal intervention. Som pionjär på Mallorca har han introducerat pet-nat, orangevin och andra tolkningar av öns inhemska druvor.
Se fler viner från Selva Vins
The Blacksmith Wines

The Blacksmith Wines

Tremayne Smith är den metal-älskande (Black) vinmakaren som växte upp i East London (Sydafrika), där han efter studierna på kockskola utvecklade en djup passion för vin, träffade sin nuvarande fru Michelle och studerade vidare till vinmakare vid Elsenburg i Västra Kapprovinsen. Hans filosofi kretsar kring minimal intervention, och namnet Blacksmith är också en blinkning till det råa hantverket i smide som han menar påminner om hans eget.
Se fler viner från The Blacksmith Wines

Van Loggerenberg

Lukas van Loggerenberg blev snabbt en av Sydafrikas mest erkända unga vinmakare efter starten 2016. Det är Loiredalen som är hans starka ledstjärna när han med varsam hand framställer sina klassiskt stilade viner med både lokal Stellenbosch-frukt och inköpta druvor från andra regioner. Vinerna är hett eftertraktade och hårt allokerade.
Se fler viner från Van Loggerenberg

Villa Job

Villa Job är en liten vinproducent i Pozzuolo del Friuli, där Alessandro och Lavinia Job odlar 6,5 hektar mark biodynamiskt sedan 2013. Gården, omgiven av skog och floden Cormor, har komplex jordmån som ger viner med djup och personlighet. Arbetet sker hållbart, med spontanjäsning och minimal påverkan i källaren. Druvor som Pinot Grigio, Sauvignon Blanc och Schioppettino odlas, och den årliga produktionen är cirka 20 000 flaskor – uttryck för parets filosofi om kultur i vin.
Se fler viner från Villa Job

Vinevenom

Samantha Suddons (vars viner alla har namn som börjar på ´S´) är den brittiska sommelieren som via många tvära kast blev sydafrikansk vinmakare. Baserad i Swartland har hon sedan 2020 sitt lilla vineri Vinevenom, som kretsar kring hennes förkärlek till flor och långlivade viner utan årgångsbeteckning. Samanthas viner är alltid balanserade och intressanta och kan närmast beskrivas som gastronomiska i stilen – både i sin egen komplexitet och i hur väl de fungerar till olika typer av mat. Dessutom är vinerna väldigt stabila och utvecklas riktigt fint från dag till dag i den öppna flaskan.
Se fler viner från Vinevenom
Vino pH

Vino pH

Se fler viner från Vino pH
Vinos en Tandem

Vinos en Tandem

Vinos en Tandem är ett familjeprojekt grundat av Loreto, ursprungligen från Rioja, och Gabriel, båda med lång erfarenhet av vinmakning i bland annat Napa Valley och Nya Zeeland. På Teneriffa har de skapat ett hem där vin, natur och familjeliv flätas samman. För Loreto är vin inte bara ett hantverk – det är en passion som delar plats med musiken, och en resa hon nu fördjupar genom sin satsning mot titeln Master of Wine.
Se fler viner från Vinos en Tandem
Vinyes Singulars

Vinyes Singulars

Vinyes Singulars är ett familjeprojekt i Pacs del Penedès som drivs av Ignasi Seguí. Med rötter i en vinmakartradition från 1405 leds idag den 23:e generationen som förenar historia och innovation. Genom hållbar odling, lokala druvor och respekt för jorden skapas viner som bär både arv och framtid i sig.
Se fler viner från Vinyes Singulars

Viticultur José Antonio Garcia

Vingården har tagits över av José Antonio Garcia efter hans farfar Santos Garcia men vingården har drivits i familjen i många generationer. Vingården ligger i den mest prestigefyllda byn i Bierzo området, Valtuille de Abajo, där man enbart förfogar över de allra främsta Grand Cru klassificerade vingårdslägena. Förutom denna vingård så har man även vinodlingar på andra sidan dalen i sluttningen mot bergen vid prestigeområden vid byn Corullon.
Se fler viner från Viticultur José Antonio Garcia